Úřední jednání 2007



Milí čtenáři a farníci!

Z dopisu na obecní úřad v Podbřežicích vybírám skutečnosti a informace týkající se přefaření Podbřežic….

Jak již asi víte, došlo od Nového roku k významné změně v naší farnosti a to ve snaze zkvalitnění a zlepšení oboustranné dostupnosti duchovní správy, kdy dochází v brněnské diecézi ke změnám území farností a slučování, rušení i zakládání farností.

Rozhodnutím brněnského biskupa Mons. V. Cikrleho, ze dne 27. 12. 2006, čj. 1756/06, byla od 1. 1. 2007 obec Podbřežice přefařena z farnosti Dražovice do farnosti Rousínov u Vyškova. Podbřežice tak nově spadají jako přifařená obec k farnosti Rousínov u Vyškova s farním kostelem sv. Václava. Tamním farářem je P. Mgr. Michael Macek, kaplanem P. Dr. Stanislav Pacner. To jsou noví duchovní správci obce a kostela v Podbřežicích. Navíc byla správa i sousední farnosti Komořany svěřena taktéž farnosti Rousínov místo stávajících Pozořic. Dostupnost na svou faru tak bude pro farníky z Podbřežic a Komořan daleko lepší a pohodlnější. Navíc spádovost škol, dopravní návaznost a jiné faktory podpořily uvedené přefaření. Tím se naše dosavadní farnost opět zmenšila a tvoří ji jen obec a katastrální území Dražovice se stávajícím farním kostelem a farou.

Poslední bohoslužbu jsem slavil spolu s rozloučením a poděkováním v Podbřežicích na Nový rok večer. Od Tří králů převzali správu kostela kněží z Rousínova. Protokolární předání kostela, inventáře, dokumentů, finančních prostředků atd. proběhne za účasti slavkovského děkana a starého i nového faráře během února t.r. Tím bude přefaření de facto et de jure provedeno.

Kostel se předává bez dluhů a v lepším stavu, než byl před 9 roky. Za tu dobu má kostel opraveny krovy, všechny nové střechy, dále byla během této doby pořízena nová elektroinstalace kostela, nové ústřední topení, podlaha v sakristii, elektronický zabezpečovací systém, kostel byl vymalován, byly provedeny nátěry podlah, dveří, soklů, byla opravena okna, kostelní lavice, jesličky, sochy, kazatelna, část hlavního oltáře, pamětní kameny v předsíni a varhany. Byly restaurovány původní obrazy z korouhví a opět instalovány v kostele, byly pořízeny nové koberce, obrázky, skříně do sakristie, bohoslužebná roucha, ministrantské oděvy a kostelní prádlo, nově instalována byla opravená Pieta atd. V posledním roce byla opravena celá věž kostela i s malou severní věží nad schodištěm – nový krov a měděná krytina, nové báně a ozdoby, fasáda věže, nátěry, ciferníky a ručičky věžních hodin, nová okna do zvonového patra, nová zvonová stolice a pohony i ovládání 4 zvonů, z nichž 3 jsou nově odlité. Byla vyčištěna půda kostela, byl vypracován nový aktualizovaný inventář kostela. Jen v roce 2006 výdaje na opravy činily 1.800.000.- Kč. Po plánovaném dokončení opravy zbytku fasády bude kostel po několika letech prací připraven na důstojnou červencovou oslavu 100. výročí posvěcení (14. 7. 1907). K zamýšlené oslavě např. navrhuji slavnou mši svatou s kvalitním hudebním instrumentálním doprovodem v kostele, připravit a vydat malou publikaci o dějinách a současnosti obce a připravit setkání rodáků a přátel obce s programem.

Oznamuji vám tedy písemně skutečnost přefaření obce Podbřežice, přikládám kopii rozhodnutí brněnského biskupa a loučím se s vámi. Děkuji bývalým starostům J. Antošovi a M. Julínkovi a členům bývalých OZ za dobrou spolupráci, děkuji i současné starostce Mgr. L. Přikrylové a členům OZ obce Podbřežice, děkuji i za příspěvek ze závěru roku 2006 na opravy (vyúčtování též předkládám).

Děkuji Pánu Bohu za devět let práce v této naší obci. Mnohé a mnoho si odnáším ve svém srdci a ve vzpomínkách. Přeji vám a všem spoluobčanům všechno dobré do dalších let a vyprošuji všem Boží požehnání k životu v dostatku a hojnosti zdraví, štěstí, síly, radosti a optimismu. Přeji i letošní zdárné dokončení letité snahy – zbudování obecního vodovodu, které budu nadále dle svých možností podporovat.

Loučím se s vámi, děkuji a přeji vše dobré.

Letonice, 25. 1. 2007.

S pozdravem a vděčností

P. ICLic. Mgr. Jan Martin Bejček, OSB

ZPĚT