Velikonoce v heráleckém kostele

4. dubna 2010, Pavel Dítě

Letos to byly opět krásné Velikonoce ve společenství věřících v heráleckém kostelu sv. Kateřiny.

Tradičně se o veliknočních svátcích připomínají poslední dny pozemského života Ježíše Krista a jeho následné zmrtvýchvstání. Velikonoční tridium začíná Zeleným čtvrtkem, následuje Velký pátek a Bílá sobota.

Ze soboty na neděli se slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista, sobotní večerní bohoslužba je největším církevním svátkem roku, při které se obnovují křestní sliby a také se světí paškál (posvátná svíce), která je letos po dlouhé době opět z pravého včelího vosku, pro zajímavost metr dlouhý paškál váží rovné 3 kg.

Fotografie jsou z nedělního Hodu Božího velikonočního, při kterém také byly posvěceny dary – vajíčka, mazance, beránci, atd. Při této mši svaté se také uskutečnila sbírka na letošní rozsáhlé opravy farního kostela. Bude se měnit celá elektroinstalace, okna, posouvat hlavní oltář, již se začíná pracovat na novém kamenném obětním stolu a pultíku na čtení.

Pokud můžete jakýmkoliv způsobem pomoci při opravách kostela, tak neváhejte. Jakákoliv finanční, materiálová nebo fyzická pomoc bude velkým přínosem. Pokud ani jednu z těchto věcí nemůžete uskutečnit, tak se pomodlete za pomoc při opravách. Předem děkuji.